1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Значението на договора след Брекзит за селското стопанство

Значението на договора след Брекзит за селското стопанство

На 1 януари, четири години и половина след референдума, Обединеното кралство ще излезе от митническия съюз и общия пазар на ЕС

Търговията със селскостопански продукти и храни между Великобритания и Европейския съюз остава без мита и квоти, предвижда сключеното в последния момент споразумение. "Това е важен сигнал за двустранните отношения", каза по този повод германският министър на земеделието Юлия Кльокнер. В случай, че Лондон и Брюксел не бяха стигнали до споразумение, и двете страни щяха да претърпят големи загуби, смята тя. 
 
На 1 януари, четири години и половина след референдума, Обединеното кралство ще излезе от митническия съюз и общия пазар на ЕС. Прекратява се свободното движение на хора, стоки, услуги и капитали, а в сила влизат новите правила, разписани в договора за търговия и сътрудничество.
В сектора на храните и селскостопанските продукти това означава повече проверки и бюрократични усложнения в двете посоки, както от Острова към Континента, така и обратно. Очакванията са, че инспекциите, граничните контроли и обработката на документи ще са на стойност от около 10 процента от стойността на търгуваните стоки. В началото на новата година ще има и значително забавяне на транспорта, най-вече заради засилените проверки по границите.
 
Вносът на храни от Великобритания ще подлежи на същия контрол, както и вносът от останалите трети страни. При експорта на растителни суровини и месо британските износители ще са длъжни да предоставят сертификати, че стоките отговарят на европейските изисквания. Новите правила предвиждат, че само изцяло произведените в Обединеното кралство продукти ще влизат безмитно в Съюза. Сегашните географски обозначения за произход остават под защита, но за нови засега няма договореност. Великобритания вече няма да признава решенията на Европейския съд, нито ще е длъжна да въвежда в своето законодателство нови стандарти, приети в Съюза. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.