1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Австралия с втората най-голяма реколта в историята си

Австралия с втората най-голяма реколта в историята си

Експертите очакват двойно повече в сравнение с 2020 година

Прибирането на реколтата от зимни култури в Австралия е пред своя край. Предварителните данни на националната служба за селскостопански суровини сочат, че тазгодишният резултат ще бъде вторият най-добър в историята на страната.
 
Експертите очакват 33 милиона тона зимна пшеница, или двойно повече в сравнение с 2020, когато след няколко години на безводие стопаните прибраха най-малката реколта досега. Този сезон жътвата започна в началото на декември и с напредването и добивите ставаха все по-големи. Това накара експертите да завишат прогнозата си спрямо декември със 7 %.
Последната пшенична реколта в подобен размер беше преди 4 години. Тогава производството достигна 32 милиона тона, от които около 16 бяха за износ. Предполага се, че и сега експортът ще бъде в подобни размери, след изключително слабия резултат през 2020-та, когато бяха изнесени едва 9 милиона тона.
 
Реколтата от зимни култури се оценява на 55 милиона тона, или 89 % над миналогодишната. Освен пшеница, в това количество са включени 13 милиона тона ечемик, чието производство се е увеличило с 45 на сто. От зимната рапица се очакват малко над 4 милиона тона, подобно на реколтата от 2017 година, когато за износ бяха предоставени близо 3 и половина милиона тона.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.