1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. ДОБЪР СТАРТ ЗА ВАШАТА РАПИЦА ПРЕЗ 2020 С ЛЕБОЗОЛ®

ДОБЪР СТАРТ ЗА ВАШАТА РАПИЦА ПРЕЗ 2020 С ЛЕБОЗОЛ®

Продължителният период на суша и минимални валежи през есента на 2019-та година бяха причина на много места рапицата да не навлезе в състояние на покой във фаза розетка

Продължителният период на суша и минимални валежи през есента на 2019-та година бяха причина на много места рапицата да не навлезе в състояние на покой във фаза розетка. Последните метеорологични прогнози показват, че сушата ще продължи и през месец февруари 2020, когато очакваните валежи ще бъдат с около 50 % под нормата за нормални влагозапаси. Същевременно ще се наблюдават и необичайно високи средноденонощни температури. Според някои предвиждания месечната температурна амплитуда през февруари 2020-та година ще достигне 30 градуса.

Неминуемо тези неблагоприятни условия ще се отразят на посевите с рапица – жизненоважните за тази култура микроелементи бор, манган и молибден ще са най-недостъпни в следствие на сушата.

ЛЕБОЗОЛ® ще окаже безценна помощ със своите продукти за добрия старт на рапицата през пролетта!

Лебозол-Робустус СК ( 100 г/л бор, 215 г/л калций, 25 г/л магнезий) ще достави толкова необходимия за рапицата бор, като в съчетание с калций ще създаде всички необходими предпоставки за добро клетъчно делене, добър цъфтеж и здрави пъпки. Площите с дефицит на бор имат забавено развитие, растенията не могат да заложат максималния брой шушулки и зърна. При недостиг на бор по-старите листа са оцветени в червено-лилаво, а по-младите са със завити листни артерии. С началото на вегетацията през пролетта на 2020 и по време на цъфтеж и семеобразуването трябва да бъде осигурено достатъчно количество бор за рапицата. Наред с белтъчния и енергийния метаболизъм борът стимулира оплождането и подпомага здравината на листните и стъблените тъкани, като не на последно място допринася и за водния баланс в растението.

Лебозол-Микс за рапица СК ( 60 г/л бор, 70 г/л манган, 7 г/л молибден, 130 г/л калций, 135 г/л сяра) ще предостави на рапицата всички необходими микроелементи плюс сяра. Манганът е важен за фотосинтезата и въглехидратния метаболизъм, също като бор този елемент стимулира образуването на шушулки и броя семена в шушулка. Подобно на бор при суша се наблюдава дефицит на манган, което го превръща в лимитиращ добива елемент. При ниско рН на почвата рапицата е застрашена най-вече от недостиг на молибден, жизненоважен елемент за културата, който може да бъде осигурен с Лебозол-Микс за рапица.

Лебозол-Маг С ( 350 г/л магнезий, 240 г/л сяра) поставя акцентът върху хранителните елементи магнезий и сяра. Сярата ще повиши ефикасното усвояване на азота от почвата, допълнително ще заздрави растението чрез сяра-индуцирана резистентност към някои болести. Важна функция на сярата е участието й в образуването на масленото съдържание и наситените мазнини при рапица, което я прави особено необходим елемент за качеството на продукцията. Магнезият ще допринесе за добрата фотосинтеза и оттам за цялостната обмяна на веществата при рапица, като ще осигури безпроблемен растеж и развитие на растенията.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.