1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. ЕС очаква рекорд при соята и слънчогледа

ЕС очаква рекорд при соята и слънчогледа

По традиция първото място при маслодайните култури в Европейския съюз се пада на рапицата

За пореден път тази година Европейският съюз очаква по-голяма реколта от маслодайни култури. Според прогнозите на Комисията стопаните ще приберат рекордни количества соя и слънчоглед, както и повече рапица.
 
Актуалните очаквания са за общо 30,6 милиона тона, което е с 11 % над миналогодишния резултат, но с 1 на сто под средното за предишните пет години.
 
Особено голяма ще бъде слънчогледовата реколта, най-вече заради по-сериозните добиви, тъй като площите почти не са увеличени. Изчисленията на експертите сочат рекордните 10,8 милиона тона, т.е. около 25% повече в сравнение с 2020 година.
рапица
 
По традиция първото място при маслодайните култури в Европейския съюз се пада на рапицата. За нея тази година фермерите са заделили 3% по-голяма площ с надеждата за по-голяма реколта. Заради неблагоприятните климатични условия на много места тези очаквания няма да се сбъднат. Затова Комисията коригира прогнозата си за добивите с процент и половина надолу до близо 3,2 тона от хектар. Това са 2 процента повече, отколкото през миналата година и 4 на сто над средното за последните пет години. В крайна сметка реколтата може да достигне 16,9 милиона тона, или с 4% над тази от 2020-та.
 
На третата позиция остава соята. При увеличена с 3 процента площ и подобрени с 8 на сто добиви, реколтата в 27-те държави може да достигне 2,9 милиона тона, т.е. с една десета повече, отколкото през миналата година.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.