1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. ЕС с най-малката реколта твърда пшеница от 20 години насам

ЕС с най-малката реколта твърда пшеница от 20 години насам

Заради тази малка реколта Европейският съюз едва ли ще може да осъществи сериозен износ

През сезон 2020 - 2021 европейските стопани са прибрали най-малката реколта от твърда пшеница за последните 20 години. Това означава, че износът на това зърно ще бъде минимален.
 
По последни данни от Европейската комисия, прибраната през миналото лято реколта от твърда пшеница възлиза на едва седем милиона тона. Това са 80 хиляди тона по-малко, отколкото се предполагаше при предишната прогноза, а корекцията се налага заради намалените с 8 000 хектара площи в Гърция.
 
Заради тази малка реколта Европейският съюз едва ли ще може да осъществи сериозен износ. До момента към трети страни са доставени малко над 180 000 тона, или с 33 % по-малко, отколкото миналата година по това време. Изнася се и по-малко брашно от твърда пшеница.
 
На фона на тези данни става ясно, че през настоящия сезон Съюзът ще наблегне на внос, като той може да достигне рекордни обеми. Към днешна дата са импортирани близо 2 милиона тона твърда пшеница, което е с 44 на сто, респ. 600 хиляди тона повече в сравнение с месец март 2020 година. Основните доставчици са Канада, Съединените щати, Русия, Казахстан и Турция.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.