Технологията се утвърждава постепенно
No-till технологията се утвърждава постепенно в иначе традиционните представи на земеделците в България. Все по-големи единини стопанства и предприемачи, които ги управляват, прибягват до тази технология. Мнението изрази Филип Лазаров, търговски директор на фирма за агротехника.
„През последните години се очертаха няколко други тенденции, най-вече свързани със запазване на биологичното разнообразие. Основните причини, поради които се прибягваше на времето към No-till технологията, е снижаване на разходите при оптимизация на крайния финансов резултат от този процес. Но през последните години се наблюдават и някои други допълнителни елементи, свързани най-вече с подобряване на почвената структура, снижаване на ветровата ерозия върху почвата, повишаване на биологичната компонента в почвата, която при конвенционалните почвени обработки може да падне под 2%. Това не е добре за самата почва.“
Филип Лазаров обясни, че за оздравяване на почвата и на нейната структура са необходими повече от 3-4 години. Изисква се постоянство.
„След 5-тата година се наблюдава повишаване на биологичната компонента над 5%, което пък изключва необходимостта от допълнително торовнасяне. С други думи No-till технологията създава много добри предпоставки за по-икономично и по-екологосъобразно земеделие, което в крайна сметка до голяма степен е в унисон с европейските насоки, които се наложиха през последните години в земеделието.“