1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. КОГАТО ТРАДИЦИЯТА СРЕЩНЕ МОДЕРНИЗАЦИЯТА: РЕШЕНИЕ ЗА КАПКОВО НАПОЯВАНЕ ЗА РАЗСАДНИК ЗА ПЛОДНИ ДЪРВЕТА

КОГАТО ТРАДИЦИЯТА СРЕЩНЕ МОДЕРНИЗАЦИЯТА: РЕШЕНИЕ ЗА КАПКОВО НАПОЯВАНЕ ЗА РАЗСАДНИК ЗА ПЛОДНИ ДЪРВЕТА

Собствениците на разсадници знаят, че производството на здрав разсад изисква постоянно напояване. Когато разсадник в Шабац, Сърбия, трябва да подсигури адекватно напояване за своите 600 000 разсада, те се обръщат към Pipelife, за да помогнат за проектирането на система за капково напояване, която да осигури надеждни условия през следващите години, независимо от времето.

ПОСТИГАНЕ НА ОПТИМАЛЕН РАСТЕЖ НА РАЗСАД ЗА ПЛОДНИ ДЪРВЕТА

Fleunerra d.o.o. е разсадник със седалище в Шабац, Сърбия, специализиран в разсад за ябълки и череши. Разсадникът е основан през 2015 г. от Henry Fleuren Holding B.V. в Холандия, а успеха на компанията се крие в комбинирането на холандска технология със сръбска почва. Настоящият производствен капацитет на Fleunerra d.o.o. е около 600 000 разсада от ябълки и череши годишно. Всички насаждения са разположени в област Срем и обхващат площ от около 50 хектара.

В момента, в разсадника се отглеждат над 20 различни сорта разсад, включително популярните сортове ябълки „Голдън Делишъс“, „Гала“, „Фуджи“ и „Грани Смит“, както и череши „Кордия“. Отглеждането на тези сортове обаче изисква идеални условия за отглеждане, почва и вода. Тази година разсадника решава да инвестира в модерна поливна система за новите 20 хектара с насаждения.

 

Pipelife

ПРОЕКТИРАНЕ НА ЦЯЛОСТНА ВОДОСНАБДИТЕЛНА И НАПОИТЕЛНА СИСТЕМА

Pipelife проектира персонализирана система за капково напояване, както и доставя необходимите продукти за напояване за новата плантация. През март са монтирани 4808 метра HDPE PN6 тръба с диаметър DN50–DN140. След това са  поставени над 108 000 метра капкови маркучи с разстояние между капкообразувателите 30 cm и дебит от 0,8 л/ч.   

За водоизточник е използван кладенец с дебит 16 л/с, а парцела от 20 хектара е разделен на осем участъка. Всяка зона се напоява в продължение на 1,5 часа на ден, като се гарантира, че всеки разсад получава оптималната си водна дажба. Процесът е високоефективен и спестява вода-капковото напояване осигурява вода в кореновата зона на всяко растение, което означава, че има минимално изпарение или изтичане.

В края на всеки напоителен сезон, системата трябва да се промие с разтвор на азотна киселина, така че разклоненията да са чисти и готови за следващия. Както при всички проекти за напояване, Пайплайф ще посигури 24-месечна гаранция и пълна поддръжка за клиента.  

Pipelife1

ДОБРО СЪТРУДНИЧЕСТВО ЗА УСПЕШНИ СЕЗОНИ НА РАСТЕЖ

Pipelife си сътрудничи с Fleunerra d.o.o. в продължение на две години, предоставяйки различни продукти и услуги за напояване, заедно с цялостна техническа поддръжка.

Цялата поливна система за новия разсадник също е проектирана и доставена от Pipelife. От началото до края на инсталацията, проекта върви гладко, тъй като няма забавяния или друг вид проблеми, които понякога възникват при множество различни доставчици.

След успеха на този проект Fleunerra d.o.o. вече планира да построи нов разсадник от 25 хектара през 2023 г. и да го оборудва с подобно решение за капково напояване от Pipelife.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.