1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Лошото време намалява реколтата в Канада

Лошото време намалява реколтата в Канада

По законите на пазара намаленото предлагане трябваше да вдигне котировките

Ниски температури, придружени от силни валежи, отчасти от сняг, съсипаха голяма част от тазгодишната реколта от рапица в Канада. Така годината за стопаните се очертава като една от най-лошите в последно време, а проблемите ще продължат и догодина, прогнозират експерти.

Студът и високата влажност увреждат шушулките на рапицата, споделят канадските производители. Към проблемите с лошото време се добавят и трудностите при износа, оказал се под натиск заради търговски ограничения от страна на Китай. Затова и цените остават на нивото от миналата година, въпреки слабата реколта. По законите на пазара намаленото предлагане трябваше да вдигне котировките, но това не стана заради ограниченията при експорта. За много стопани 2019-та ще остане "годината с реколта от ада", се казва в анализ на агроведомството в Отава.

Експертите в министерството предполагат, че тазгодишното разочарование може да се отрази и на сеитбената кампания през 2020 година. Очаква се свиване на площите, много от които и до момента не са ожънати. Според най-актуалните данни това се отнася до над 1 милион хектара, или 13 % от общата площ, засята с рапица.

Последните официални прогнози за реколтата я оценяваха на 19 милиона тона, което е с близо 1 милион тона по-малко в сравнение с миналата година. Засятата с културата площ се изчислява на над 8 милиона хектара.  

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.