1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. САЩ с рекордна реколта от царевица през 2020 г.

САЩ с рекордна реколта от царевица през 2020 г.

Засега цифрите са само прогнозни

През 2020 година Съединените щати ще приберат рекордна реколта от царевица, прогнозират експертите от земеделското ведомство във Вашингтон. Според тях засетите с културата площи ще нараснат с 5 процента до 38 милиона хектара.

Увеличение с 10 на сто се очаква и при нивите със соя, втората най-масово отглеждана култура в Съединените щати. За нея фермерите ще отредят около 34 милиона хектара, докато за пшеница са предвидени само 18 милиона хектара. От публикуваните в поредния доклад на агроведомството данни става ясно, че соевата реколта може да достигне четвъртото си най-високо ниво за всички времена. Складовите наличности от царевица в края на следващата стопанска година ще се увеличат с 40 %.

Засега цифрите са само прогнозни, тъй като се основават на статистически данни относно производство, потребление и цени и предполагат нормални метеорологични условия и нормални добиви. Според експертите цената на царевицата през оставащите седмици от настоящия сезон ще се стабилизират около 3,80 долара за бушел, но догодина ще паднат до 3,40. Подобно развитие се очертава и при соята – средно по 9 долара за бушел. Тук важна роля играят и търговските отношения с Китай. Ако те не се оправят, цената на соята може да падне до 8 долара и 45 цента за бушел.

За разлика от тези две култури пшеницата ще поскъпне леко от сегашните 4,70 на 4,80 долара. В по-дългосрочен план хлебното зърно може да достигне цена от 5 долара и 15 цента.

Независими анализатори и фермерски организации разкритикуваха поредния доклад, тъй като според тях не отразява реалистично засетите площи и предлагането. Според критиците агроведомството изхожда от условията и цените през октомври тази година, а не през ноември, когато прибирането на реколтата е приключило и пазарите са се успокоили. Това се отнася най-вече при прогнозите за царевицата и соята, които тази година бяха засети с голямо закъснение и все още не са прибрани изцяло.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.