1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Меката зима в Европа вреди на посевите

Меката зима в Европа вреди на посевите

Снимка:

От Европейската агенция за мониторинг на посевите МАРС съобщават, че периодът от 1 януари до 10 февруари е бил най-топлият от 1979 година насам

Тази зима е значително по-топла и по-суха в големи части на Европа, показват метеорологичните данни. Това води до вреди за зимните посеви, които не могат да изградят резистентност срещу студове.

От Европейската агенция за мониторинг на посевите МАРС съобщават, че периодът от 1 януари до 10 февруари е бил най-топлият от 1979 година насам. Това се отнася за големи части на Франция, Балтийските държави, Южна Скандинавия и северните региони на Германия и Полша. Там зимните посеви са изложени и на бързо развиващи се плевели и други вредители.

В Южна Европа на много места липсват валежи, най-вече на Иберийския полуостров и в Италия. Дефицитът на влага в Румъния, настъпил през януари, междувременно е компенсиран, благодарение на дъждовете, паднали в началото на февруари. От засушаването страда и Гърция. Експертите от Агенция МАРС все още не отчитат директни увреждания на посевите, но предупреждават, че за правилното им развитие ще са необходими значителни количества вода, особено през пролетта.

За следващите седмици метеоролозите не очакват сериозно застудяване, времето ще остане прекалено топло за сезона със средни температури между 2 и 8 градуса. В по-голямата част от Западна Европа, както и в много страни от Източна Европа до края на месеца не се предвиждат и силни валежи.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.