1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. НАЗ стартира 9-ия си Национален агро семинар

НАЗ стартира 9-ия си Национален агро семинар

Зърнопроизводството през новия програмен период след 2020 г- акцент на форума

Зърнопроизводството - реалност и възможности в новия програмен период след 2020 - под този надслов преминава 9-тата годишна среща на НАЗ. Форумът беше открит от председателя на УС на НАЗ Костадин Костадинов, който поздрави участниците за достойния труд, който полагат, както и за постигнатите резултати.

“Ние сме на 10-то място по износ на зърно в света. През 2018 година сме изнесли продукция за над 1 милиард долара. През годините ние развихме бизнеса и създадохме устойчив сектор, изграден по правилата на лоялната конкуренция. Днес ние като организация имаме силна национална и европейска роля, нашето мнение по важните теми в сектора е търсено от водещите институции, участваме активно в дебата за новата ОСП с анализи и предложения и поглеждаме с оптимизъм към хоризонта след 2020 г. Благодаря за ползотворното сътрудничество с МЗХГ и ДФЗ и вярвам, че и занапред ще работим заедно в общата ни мисия - модерно и конкурентоспособно земеделие.“

Специален гост на семинара е земеделският министър Десислава Танева. Първо искам да поздравя най-конкурентоспособния отрасъл- зърнопроизводството за постигнатите резултати, каза в приветствието си тя.

„За 2019 година заявени за подпомагане за зърнопроизводство са 19 316 000 дка, и над 9 млн. дка за технически култури, което общо прави 74 % от обработваемите площи в България. Министър Танева подчерта също, че зърнопроизводството в България е експортно ориентиран отрасъл. „На 11-то място сме в света по износ на мека пшеница и царевица, на 2-ро място по износ на черен маслодаен слънчоглед и на 8-мо място по износ на рапица. Ние сме на челните места в света и се надявям секторът да отговори на предизивикателствата на деня с адекватно визионерство, за да продължим да сме начело в тези класации, каза още земеделският министър. Силен акцент в изказването си тя постави на националната превенция на климатичните събития.

След това в официалната част по откриването на семинара се включи и изпълнителният директор на ДФЗ Васил Грудев, представяйки системата за електронни услуги на ДФЗ. Това е сърцето на нашата функция, днес имаме пълната софтуерна и административна възможност тя да стане основен инструмент при подаване на вашите заявления, обърна се г-н Грудев към присъстващите земеделци. С подробна презентация за ОСП в следващия програмен период се включи и Мария Христова, координатор по ОСП. В двата дни на семинара, който по традиция се провежда в гр. Пловдив, свои презентации ще изнесат водещите фирми в агро сектора, сред които БАСФ, Рапид, Лебозол, Байер, Лимагрейн, Corteva, Синджента и др. На възможностите за обучение и повишаване на квалификацията в земеделието е посветена презентацията на Аграрния университет в Пловдив. Генерален спонсор на семинара е фирма Белхим. Темата на нейното участие е посветена на истинските решения за устойчиво земеделие.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.