1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП от полза за всички нас
  4. Реформата на ОСП дава нови възможности за фермерите

Реформата на ОСП дава нови възможности за фермерите

На среща с депутатите от земеделската комисия в хърватския парламент Войчеховски посочи, че в бъдеще аграрният сектор ще играе много важна роля за опазването на климата

 

Реформата на Общата селскостопанска политика на Европейския съюз ще даде на фермерите нови източници на доходи. Това изтъкна агрокомисар Януш Войчеховски при посещението си в Хърватия.

На среща с депутатите от земеделската комисия в хърватския парламент Войчеховски посочи, че в бъдеще аграрният сектор ще играе много важна роля за опазването на климата.

"Заставам изцяло зад Зелената сделка, която цели до 2050 година Европа да стане климатично неутрална", подчерта еврокомисарят. 

По думите му преминаването към щадящи околната среда и климата производствени методи може да помогне на земеделците да подобрят финансовото си състояние.

От особено значение през следващите години ще бъде биоикономиката, смята Войчеховски. Според него много стопани ще могат да се специализират в производството на биомаса и растителни суровини, използвани за горива например. Въпреки това Общата селскостопанска политика не трябва да налага на фермерите насила да работят изцяло с климатично неутрални методи. Вместо това политиката трябва да предоставя възможност за избор, каза той и допълни:

"Ще се постарая общата селскостопанска политика и в бъдеще да дава адекватна подкрепа за селяните, за да се превърне секторът в лидер при Зелената сделка".

Освен това Януш Войчеховски обеща по-справедливо разпределение на субсидиите между малките и големите стопанства.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.