1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Площите за биоземеделие в Европейския съюз се увеличават с 50%

Площите за биоземеделие в Европейския съюз се увеличават с 50%

Като отражение на ръста на производството, продажбите на дребно на биологични продукти са се удвоили в Европейския съюз между 2015 и 2020 година

През осемте години между 2012 и 2020 биологично обработваните площи в Европейския съюз са се увеличили с повече от 50 %, показва доклад на Комисията в Брюксел. Към 2020 година малко над 9 на сто от цялата селскостопанска площ в Съюза е била ползвана за биологично земеделие, а 8 години по-рано този дял е бил в размер на почти 6 процента.
 
Като отражение на ръста на производството, продажбите на дребно на биологични продукти са се удвоили в Европейския съюз между 2015 и 2020 г. Най-голям дял от площта на органичното земеделие е предназначена за постоянно затревени площи, следвана от зелен фураж, зърнени култури и трайни насаждения, като плодове, маслини и лозя. Въпреки значителния ръст, биологичното животновъдство все още представлява малък дял от общата животинска продукция в ЕС. Системата на Общността за земеделска счетоводна информация показва, че стопанствата за биологично растениевъдство харчат по-малко за пестициди, отколкото конвенционалните. Биологичните земеделски култури спестяват между 75 и 100% от разходите за продукти за растителна защита на хектар и 45 - 90 на сто от разходите за торове на хектар в сравнение с конвенционалните ферми. През 2020 г. 61% от земята в ЕС за биоземеделие е получила плащания за специфично биологично подпомагане от Общата селскостопанска политика, като средно 144 евро на хектар подкрепа по ОСП и 79 евро за хектар национално съфинансиране. Ръстът на продажбите на биологични продукти беше особено силен по време на пандемията от COVID-19. Понастоящем инфлацията засяга покупателната способност на потребителите в ЕС и това оказва влияние върху търсенето на органични продукти.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.