1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Препоръки за технологията strip-till в царевица

Препоръки за технологията strip-till в царевица

Важно е използването на правилните хибриди

Извършване обработка посредством Стриптил технологията при подходяща почвена влажност и внасяне на азотни торове на по-ранен етап. Това са част от препоръките за прилагане на технологията в царевица, които бяха представени по време на уебинар „Адаптиране на Стриптил технологията при пролетните култури“. 

„Използване на прецизна навигация. Ако сеялката кривне малко по време на сеитбата и излезе от ивицата, на практика вие ще поставите семето в едни условия, които не са равни с всички останали семена. При него ще има уплътняване от едната страна, а при по-голямо отклонение изцяло ще бъде уплътнена зона. Там ще има силно забавяне, докато успее да намери къде е цепнатината и да развие кореновата система. Прецизната навигация е изключително важна за този тип технология“, обясни Георги Герджиков, експерт от семенарска и агрохимическа компания. 
Използването на правилните хибриди също е важно. 

„Заплевеляването по никакъв начин не трябва да се допуска. То може да компрометира развитието на царевицата. Плевелните семена са си жив конкурент на царевицата. Трябва да се опитате да ги отстраните още преди началото на сеитбата.“ 
Забавяне на сеитбата спрямо стандарта, докато температурата в зоната на сеитба стане стабилно над 7-8 °C. Това е друга препоръка, която беше представена по време на уебинара. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.