1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Производителите на плодове с коментар за приема по подмярка 4.1

Производителите на плодове с коментар за приема по подмярка 4.1

Димитричка Търпанова, заместник-председател на Добруджански овощарски съюз

Димитричка Търпанова, заместник-председател на Добруджански овощарски съюз коментира

С приключването на преговорите между администрацията на земеделското министерство и браншовите организации ще стане ясно какви ще са окончателните критерии, по които ще се кандидатства по подмярка 4.1 за инвестиции в земеделски стопанства. Това, което фермерите очакват, е окончателно одобрените насоки за кандидатстване да бъдат публикувани на 12 април, така че самият прием да започне на 19 април, както е предвидено на последните заседания на Комитета по наблюдение на Програмата за развитие на селските райони. Една от най-очаквание мерки за земеделските стопани ще стартира с известни промени. Все още обаче се очаква насоките за кандидатстване да се променят според желанията на отделните земеделски браншове. От Съюза на дунавските овощари коментираха за Агро ТВ какво предлагат за новия прием.

Димитричка Търпанова, заместник-председател на Добруджански овощарски съюз:

"Приоритетните сектори бяха предложени с 20% ранкинг в стопанства, които кандидатстват над 50% в приоритетните сектори. Притесняват ни няколко неща. Едното е 10-те точки за заетостта, на практика нашето предложение е, когато земеделският стопанин сам си гледа овощната градина и няма персонал заетостта за един брой работно място да бъде считан договорът на самия земеделски стопанин. Той така или иначе се осигурява. А не да има, както е предложено при нулев брой заети да няма право на ранкинг, който е 10 точки.

Другото, което ни притеснява е така направеното предложение за напояването. Действително нашите градини имат най-голяма нужда от напояване, обаче имаме и най-липсващият достъп до напоителни системи в Югоизточна България, долу в Сливенско и заради това нашите фермери разчитат най-вече на собствени сондажни кладенци. Процедурата по узаконяване на такива кладенци, включително миналата година са узаконявани и незаконни кладенци, самата процедура е много дълга. Получаването на разрешително трае от порядъка на година, година и два месеца."

Димитричка Търпанова е на мнение, че заради досегашните изисквания за кандидастване много от малките производители са отпадали от приема по подмярка 4.1.

От бранша настояват машините за бране на плодове да се считат за иновация и да се финансират по подмярката с приоритет. Още гледайте в рубриката Новина+.

Автори: К. Карадочева, М. Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.