1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Националната Био Асоциация с реакция по сроковете за подмярка 4.1

Националната Био Асоциация с реакция по сроковете за подмярка 4.1

Слави Трифонов
Слави Трифонов

Браншовиците недоволстват, че индикативната дата на обявяване на процедурата в ИСУН е 2 април

Националната Био Асоциация реагира остро на срока, даден от земеделското министерство за обсъждане на публикуваните вечерта на 22 март насоки за кандидатстване по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“. Както знаете, това е една от най-чаканите мерки за земеделците и този път ще се отвори на 2 април с рекорден бюджет от малко над 422 милиона лева. В сайта на МЗХГ е записано, че срокът за обсъждане е до 29 март, но браншовиците са получили още по-съкратено време за реагиране – до 17:30 часа на 24 март. За коментар потърсихме Слави Трифонов, председател на Национална Био Асоциация:

"Бяхме изненадани от това, че получихме разработена мярката някъде около 20 часа и имахме срок не по-голям от 48 часа да дадем становище за 227 страници. Мисля, че и факири да сме, не можем да го направим това. Просто този срок е ненормален. Не сме прочели текстовете, за да бъдем точни и конкретни за какво настояваме. На бърз поглед направихме бележки, които сме ги представили в срок на министерствтото. Общо взето имаме някои предложения по отношение на ранкинга. Ние искахме да се дадат повече точки на биологичното производство, имайки предвид целите на ПРСР пред новия програмен период. Относно ранкинга считаме, че там е направен един критерий относно икономическото състояние на фирмите - мислим, че не трябва да се дават 10 точки за икономическото състояние на фирмите и по този начин да се дава приоритет на икономически стабилните фирми. ПРСР е за всички земеделски производители и вече след като се приемат проектните предложения може да се прави оценка на това позволява ли им икономическото състояние да развият този проект или не."

Слави Трифонов заяви, че общо пет асоциации споделят становището на Национална Био Асоциация, че времето за реагиране на предложената подмярка 4.1 е много кратко. Според него са необходими около 14 дни, за да могат те да излязат със становище. По думите му бързането с приема по подмярката е свързано с предстоящите избори и не е изключено това да е политическо решение, иначе не вижда основание за бързането.

Междувременно министерството свика извънредно заседание на Тематичната работна група, на което да бъде обсъдени насоките за кандидатстване по подмярка 4.1 "Инвестиции в земеделски стопанства" от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.

Още по темата гледайте в емисията Новини по Агро ТВ.

Автори: Г. Куситасев, М. Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.