1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Ръст на площите с рапица по света

Ръст на площите с рапица по света

На второ място по разширение на площите ще бъде Индия

За стопанската година 2021/2022 година площите с рапица по света ще достигнат над 35 милиона хектара, или с процент и половина повече, отколкото през сегашния сезон. Това се казва в най-новата прогноза на Международния съвет по зърното.
 
Най-голямото увеличение на нивите, засети с маслодайната култура, се очаква в Канада. За тазгодишната реколта фермерите там ще заделят около 8 милиона хектара за рапица, предполагат експертите. Това са близо 5 на сто повече, отколкото през миналата година, макар че прогнозата е все още много несигурна, тъй като сеитбата ще започне едва през пролетта. В подкрепа на прогнозита си от Международния съвет по зърното изтъкват, че към днешна дата складовите наличности от рапица в Канада са много малки. Допълнителен стимул за фермерите там са и високите цени, които суровината постига на международните пазари.
 
На второ място по разширение на площите ще бъде Индия, сочат прогнозите. За субконтинента се очаква плюс от три процента до 7 милиона хектара. Русия също ще засее повече ниви с рапица, като увеличението ще бъде с около 1 % до милион и половина хектара.
 
В същото време фермерите в Европейския съюз ще свият площите до 5,5 милиона хектара. Разширяването в Германия и Полша няма да може да компенсира намалението във Франция и Югоизточна Европа. Сериозен спад се очаква и в Украйна, където заради липсата на валежи нивите с рапица ще бъдат редуцирани с 16 на сто до малко под 1 милион хектара.  
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.