1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Рекордната реколта от соя в Бразилия натиска световните цени

Рекордната реколта от соя в Бразилия натиска световните цени

Вътрешното потребление е между 45 и 50 милиона тона, а всичко останало отива за износ

Тази година се очаква Бразилия да прибере рекордна реколта от соя. Развитието се наблюдава с притеснения, тъй като едно такова количество ще се отрази на световните цени. Към днешна дата южноамериканската страна е първа по износ, изпреварвайки Съединените щати, а две трети от експорта са насочени за Китай.
 
През настоящия сезон бразилските фермери ще приберат 153,5 милиона тона соя, след като увеличиха площите с 1,8 до рекордните 43,3 милиона хектара. Само за последните 10 години нивите с маслодайната култура се разшириха с близо 16 милиона хектара.
 
Миналата година реколтата достигна 126,5 милиона тона, а година по-рано беше в размер на тогава рекордните 140 милиона тона. Ако настоящата прогноза се окаже вярна, то новата реколта ще бъде с 10 процента по-голяма. Засега жътвата, започнала в началото на януари, върви много бавно, тъй като на много места в централната част на страната има валежи, които затрудняват кампанията.  
 
Бразилски експерти коментират, че еуфорията около рекордната реколта може да се окаже кратка. Вътрешното потребление е между 45 и 50 милиона тона, а всичко останало отива за износ. Въпросът е дали през новия сезон пазарът ще може да поеме 100 милиона тона бразилска соя. До края на този маркетингов сезон, който приключва на 31 януари, страната ще е изнесла около 80 милиона тона, което е най-малкото количество от няколко години насам. Основният вносител беше Китай, следван от Испания, Тайланд, Нидерландия и Турция. През новата година се очакват 90 милиона тона.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.