1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Бразилия увеличава износа на свежи плодове

Бразилия увеличава износа на свежи плодове

Най-голям клиент за бразилски плодове е Европейският съюз

За 2021 година Бразилия отчита сериозен ръст на експорта на свежи плодове до общо 1,24 милиона тона. Постигнати са нови рекорди, както при количеството, така и при оборота.
От данните на селскостопанското министерство става ясно, че при количеството увеличението спрямо 2020 година е с 18 %, а скокът при оборота е с близо една пета до 1,2 милиарда долара.
 
Начело на свежите плодове е мангото, донесло на износителите 248 милиона долара, следвано от пъпешите със 165 и гроздето със 156 милиона долара. Най-голям клиент за бразилски плодове е Европейският съюз, закупил 48% от целия износ на южноамериканската страна. На второ място с 16 на сто се нареждат Съединените щати, трета е Великобритания с 14 %, а на четвъртата позиция е Аржентина с 4 на сто.
 
От държавната експортна организация обясняват положителното развитие с голямото международно търсене и с добрите климатични условия, допринесли за богатата реколта в Бразилия. Браншът не само се е възползвал от възстановяването на съществуващи пазари, а е успял да разработи и нови дестинации. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.