1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Русия очаква голяма зърнена реколта

Русия очаква голяма зърнена реколта

Експертите в земеделското министерство са на мнение, че пазарът не е в състояние самостоятелно да се регулира

Тазгодишната руска зърнена реколта, включително царевица и бобови култури, се очаква да достигне малко над 125 милиона тона, сочи актуалната прогноза на агроведомството в Москва. Това са 4 % над миналогодишния резултат от 120 милиона и 700 хиляди тона.

От дирекцията за растениевъдство в руското земеделско министерство съобщават, че обработените площи са се увеличили с 630 хиляди до над 47 милиона хектара. Освен това се очакват и по-големи добиви.

Ведомството съобщи също така, че квотите за износ на зърнени култури вече ще се определят година за година. Според най-новите данни за остатъка от настоящия сезон за експорт са предвидени 20 милиона тона, а количествата за следващата стопанска година ще бъдат посочени в зависимост от предстоящата реколта. Експертите в земеделското министерство са на мнение, че пазарът не е в състояние самостоятелно да се регулира, тъй като стремежът към износ досега винаги е натежавал и това може да доведе до недостиг, ако реколтата се окаже слаба.

От Руския съюз на зърнопроизводителите не вярват, че подобна ситуация е възможна, тъй като производството значително надхвърля нуждите на вътрешното потребление. В писмо до министерството на икономическото развитие браншовиците изрично предупреждават да не се въвеждат ограничения при износа, понеже това ще има отрицателен ефект най-вече върху фермерите. Освен това експортните квоти могат да навредят на имиджа на Русия като надежден партньор, а това ще се отрази на цените, смятат от Съюза на зърнопроизводителите.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.