1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Русия ще рекултивира 12 млн. ха изоставени площи

Русия ще рекултивира 12 млн. ха изоставени площи

Към 1 януари тази година неизползваната селскостопанска земя в Русия възлиза на близо 19 милиона хектара

До 2025 година Русия смята да рекултивира над 5 милиона хектара изоставени селскостопански площи. Пет години по-късно върнатите към употреба земи трябва да достигнат 12 милиона хектара.
 
В съобщение на земеделското министерство в Москва се казва, че от новите площи се очаква да увеличат зърнената реколта с близо 7 милиона тона, а добивите от маслодайни култури трябва да нараснат с милион и половина тона. Към 1 януари тази година неизползваната селскостопанска земя в Русия възлиза на близо 19 милиона хектара, посочват от ведомството. През миналата година са рекултивирани малко над 1 милион хектара, а през 2019-та около 900 хиляди хектара.
 
В същото време украинската служба за борба с корупцията разкри над 30 нелегални схеми за търговията със земеделски площи. В повечето случаи земите се прехвърлят на фиктивни строителни компании, като така се променя тяхното предназначение, заобикаляйки законите в страната. За последната година по този начин от кадастрите са "изчезнали" 5 милиона хектара, като най-честите причини са корупция, липсата на ефективни наказателни мерки и незачитането на правилата от страна на местните власти.
 
В бившата съветска република Казахстан мораториумът върху продажбата и отдаването под аренда на селскостопански площи на чужденци ще бъде удължен и след 31 декември 2021 година. 
 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.