1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Сухото време оказа влияние върху реколтата от захарно цвекло в ЕС

Сухото време оказа влияние върху реколтата от захарно цвекло в ЕС

Производителите на захарно цвекло в Европа са притеснени, че комбинацията от сухо време, ниски цени и ограничения за употребата на пестициди ще се отрази негативно на производствените обеми.

Експерти прогнозират, че се очаква 3,6% намаление до 17,7 милиона тона на рафинираната захар в Европа.

Това стана ясно след 10-годишно понижение на световните цени на захарта миналата година в резултат на значително глобално свръхпредлагане. Изчислено е, че обемът на най-големия производител на захар в ЕС - Франция, ще намалее до 37,7 милиона тона, което е по-ниско от 39,9 милиона тона през миналия сезон. Това е доста под средното за пет години.

Причина за понижената реколта е дългото сухо лято. Френските фермери също са намалили насажденията от захарно цвекло от 480 000 ха на 451 000 ха. Наложената от ЕС забрана за пестициди също оказа натиск върху германските фермери, заявиха от бранща. През този сезон се очаква да бъдат добити 26,19 милиона тона захарно цвекло, което е 1,6% увеличение спрямо миналогодишната реколта от 24,64 милиона тона. Въпреки това, ниските обеми, наблюдавани миналата година, се дължат на силната суша и горещините, които засегнаха голяма част от Европа. Във Великобритания обаче се очаква производството на захар да се увеличи от предходната година. Понастоящем това е 100 000 ха, което е с 10% по-малко от данните за предходната година.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.