1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Унгария ограничава експорта на зърно и маслодайни

Унгария ограничава експорта на зърно и маслодайни

Засега декретът ще важи до 15 май тази година

В Унгария влезе в сила декрет, който ограничава износа на редица основни храни - както към държави от Европейския съюз, така и към трети страни. Подписаният от президента Виктор Орбан документ има за цел да гарантира продоволствието в Унгария - на фона на екстремното поскъпване на аграрните суровини.
 
Засега декретът ще важи до 15 май тази година, а дотогава унгарската държава си запазва правото първа да изкупува пшеница и други зърнени култури, като соя и слънчоглед, за да осигури достатъчно запаси, както за населението, така и за животновъдството.
 
Остра критика към решението на Орбан отправят от голяма германска компания за търговия със селскостопански продукти. Според ръководството на фирмата тази намеса в свободната търговия само ще изостри задаващата се криза при разпределението на храните и ще засили опасностите от глад по света.
"Ако и други европейски държави последват този пример, това ще означава, че в рамките на само две седмици Путин е поставил началото на разединението на Европейския съюз", изтъкват от централата на компанията.
Концернът упрекна Будапеща, че се връща към времената, когато всяка държава е гледала само собствения си интерес. При сегашната ситуация с поскъпването на зърното подобни търговски ограничения само дават храна за ново покачване на цените. "Получаваш милиарди от Европейския съюз, но се държиш несолидарно – това е много лош знак", казват от концерна. Според неговото ръководство Орбан въвежда популистката мярка, за да си осигури подкрепа на предстоящите на 3 април избори. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.