1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Увеличават площите засети със слънчоглед

Увеличават площите засети със слънчоглед

Стопаните се надяват с пролетните дъждове да бъде наваксан и недостигът на влага

В Добричка област се очаква да бъдат засети повече площи със слънчоглед, отколкото с царевица при поскъпващото маслодайно семе и олио в световен мащаб, съобщи пред БТА председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова за започналата сеитба на пролетните култури.

Добричкият регион е сред най-големите производители в страната на маслодайно семе и фуражно зърно. През миналата стопанска година земеделците ожънаха 869 хил. декара със слънчоглед при среден добив около 295 килограма и 939 хил. декара с царевица при среден добив 740 килограма.

Председателят на браншовата организация коментира, че цената на маслодайното семе, достигнала наскоро пик от  2000 лева за тон, е следствие от военните действия в Украйна, която заедно с Русия е сред големите износители на суровината. В последните дни слънчогледът отбелязва известен спад - до 1700 лева за тон, но цената остава висока, което и мотивира стопаните да увеличат площите с културата. Жекова поясни, че има засилен интерес към закупуване на семена за пролетната кампания, позовавайки се на разговори с фирми вносители на слънчогледови хибриди, но не се ангажира да посочи с колко точно ще нараснат площите спрямо миналата година.

В крайморските райони в Добричка област някои зърнопроизводители вече сеят, но температурите все още са сравнително ниски и сеитбата не е масова, добави председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Стопаните се надяват с пролетните дъждове да бъде наваксан и недостигът на влага в чернозема. През март при средна норма от 60 литра в Добричко са паднали едва десетина-петнадесет литра валежи на квадратен метър. В първите дни на април са натрупани още по десетина литра, каза председателят на браншовия съюз.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.