1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Югозападът на САЩ страда от екстремна суша

Югозападът на САЩ страда от екстремна суша

От националната фермерска организация прогнозират сериозни щети за полските и трайните култури

38 процента от югозападния регион на Съединените щати са подложени на екстремна суша, се казва в най-новия доклад на земеделското министерство във Вашингтон. В други 41 процента е "изключително сухо", посочват експертите. 
 
Най-засегнати са щатите Калифорния и Орегон, както и съседните Невада, Аризона, Юта и Ню Мексико. Миналата година по същото време при такива условия са били едва 1,5% от региона.
От националната фермерска организация прогнозират сериозни щети за полските и трайните култури, както и при фуражните растения. Там, където все още има напояване, стопаните ще трябва да го ограничат до ценните цитрусови плантации, за да ги предпазят от пресъхване. За напояване с цел повишаване на добивите и дума не може да става, се казва в доклада.
 
Югозападният регион на Съединените щати е един от най-важните по отношение на селското стопанство. На запад от континенталния вододел са концентрирани 80 на сто от производителите на плодове и зеленчуци, както и голяма част от млекопроизводството.
 
От агроведомството изтъкват, че високите температури през последните два месеца са довели до прекалено бързо снеготопене в Скалистите планини. Тъй като повърхностният слой на земята още преди това е бил прекалено сух, тези води не са достигнали до реките и язовирите. Нивото на Лейк Тахо на границата между Калифорния и Невада е с близо метър по-ниско в сравнение с миналата година. 
В резултат на безводието животновъдите са принудени да намалят дажбите от фураж, да продават говеда, или да купуват допълнителни количества. Повечето естествени водоеми са пресъхнали и стопаните превозват питейна вода с цистерни до своите стада. 
 
Сушата достигна и части от Средния Запад, където се отглеждат царевица и соя. Най-силно застрашена от безводието е Северна Дакота, където от сушата ще пострадат 88% от царевицата.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.