Производители на лавандула протестираха в Сатовча

Реколта за близо половин милион лева стои по къщите

Производители на лавандула в Сатовча протестираха днес, заради ниските изкупни цени и липсата на фирми, които да изкупят продукцията им. Реколта от лавандула за близо половин милион лева стои по къщите на хора от община Сатовча. Преди повече от година три фирми от различни краища на България продали разсад  за отглеждане на лавандула на местни производители. В момента готовата продукция залежава, а фирмите, обещали да я изкупят отлагат поетия ангажимент.

Атие Карагьозова, земеделски производител разказва, че до момента не са получили и една стотинка. Предали са лавандулата на 18 януари като уговорката е била след 20 дни тя да бъде изплатена. От фирмата им казват, че ще чакат още един месец, докато лавандулата се извози в Турция. След последващи обаждания следват обещания за изплащане, което така и не се случва. Местните са депозирали жалба в РПУ - Гоце Делчев. Изпратили са писмо и до прокуратурата в Благоевград. Лошото в случая е, че липсват всякакви документи за продукцията.

Атие Карагьозова:

„Последният път като се чухме беше месец май. Тогава ни казаха, че ако сигнализираме някъде - това ще е краят и стотинка няма да видим. Нямаме документи, нямаме никакви приемателно предавателни протоколи просто разчитахме на доверие.”

Преди години хората в Сатовча масово садяха тютюн. Заради ниските изкупни цени обаче тютюнопроизводството постепенно замря. Местните видяха алтернатива в отглеждането на лавандула.

Арбен Мименов, кмет на община Сатовча:

„Към момента има открадната лавандула от три фирми. Имам информация от хората за продукция на стойност близо 400 000, която е взета и не е платена.”  

Хората от Сатовча са категорични, че ще си търсят парите за произведената лавандула, като не са изключени и по-мащабни протестни действия.

Автор: Светлин Кърпачев


Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.