Скакалци нападнаха Индия

Фермерите ще получат финансова помощ, за да засеят отново унищожените посеви от ориз и царевица

Pояци скакалци нападнаха Индия като унищожават огромни площи със зеленчуци, бобови култури, памук и друга растителност. Медиите в страната говорят за най-големите щети от близо 30 години насам.
 
След като опустошиха големи региони в съседен Пакистан, лакомите насекоми се насочиха на изток към Индия. Властите в няколко щата отчаяно се опитват да се преборят с тях, пръскайки пестициди от самолети, дронове и автомобили.
 
На места фермерите се опитват да прогонят скакалците със силна музика или удряйки тенджери една в друга. До момента от вредителите са пострадали 47 хиляди хектара селскостопански площи, съобщават от земеделското министерство в Делхи.
 
Скакалците не са единствената напаст, засегнала Индия тези дни. Във втората най-населена държава в света, обитавана от милиард и 300 милиона души, разпространението на коронавируса взима все повече жертви. Освен това столицата и други градове са под горещ похлупак, като температурите по обяд достигат 50 градуса по Целзий. В североизточната част на страната преди дни имаше и силна буря, взела живота на повече от 100 души.
 
От земеделското министерство казват, че още през следващата седмица ще се справят със скакалците. След това фермерите ще получат финансова помощ, за да засеят наново унищожените посеви от ориз и царевица. Скакалците са редовно явление в Индия, като се появяват основно през лятото и есента. В съседен Пакистан насекомите нанесоха огромни щети и принудиха властите да обявят извънредно положение. Преди това пострадаха големи региони в Източна Африка и на Арабския полуостров.