1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Американски учени: При пълна забрана на глифозата ще има повече вредни емисии

Американски учени: При пълна забрана на глифозата ще има повече вредни емисии

В дългосрочен план това ще доведе до повишаване на цените на хранителните продукти и ръст на инфлацията

При пълна забрана на хербицидите, съдържащи глифозат, ще има сериозни последствия за икономиката, фермерите и околната среда. До това заключение стигат американски учени в изследване със заглавие "Бъдещето без глифозат".
 
Проучването е поръчано от голяма фармацевтична компания, производител на веществото. В него се подчертава, че с течение на времето селскостопанската система и самите фермери ще се адаптират към липсата на препарата, но за икономиката и околната среда последствията ще бъдат мащабни и най-вече скъпи.
 
Според авторите забраната за ползване на глифозат ще е свързана със значително по-големи разходи за фермерите и ще доведе до по-голямо изхвърляне на парникови газове, което ще унищожи десетилетните усилия в областта на екологията и устойчивото селско стопанство.
 
Причината: при липсата на подходящ хербицид ще се налага по-мащабно машинно обработване на почвите, а това ще води до повече използвани горива и повече въглероден диоксид. Изчисленията са направени за Съединените щати, където въглеродните емисии за една година ще се увеличат с до 34 милиона тона, колкото изхвърлят и около 7 милиона автомобили с конвенционален двигател с вътрешно горене. В същото време, заради ограниченото предлагане на алтернативни продукти, които са и по-скъпи, разноските за фермерите ще скочат два до три пъти. В дългосрочен план това ще доведе до повишаване на цените на хранителните продукти и ръст на инфлацията.
 
Наскоро Европейската агенция за безопасност на храните публикува нова оценка, според която не съществува опасност за хората и околната среда, т.е. глифозатът може да получи нов лиценз от Европейския съюз. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.