1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. 6,9 млн. долара глоба за производителя на глифозат в САЩ

6,9 млн. долара глоба за производителя на глифозат в САЩ

Германският фармацевтичен концерн, който преди няколко години придоби американската компания-производител, вече е платил няколко милиарда долара за извънсъдебни споразумения

След съдебен спор заради рекламно изказване, американският производител на широко разпространен хербицид, съдържащ глифозат, се съгласи да плати 6,9 милиона долара глоба, за да се прекрати делото.
 
Според главната прокурорка на Ню Йорк Летисия Джеймс компанията производител е рекламирала своя продукт с твърдението, че той е безопасен и не е отровен, без да представи достатъчно доказателства. Това изказване нарушава не само щатския закон срещу фалшива и заблуждаваща реклама, но и извънсъдебно споразумение, сключено още през 1996 година между прокуратурата и фирмата. В него производителят е поел задължението да не използва недоказани твърдения за безопасността на своя продукт.
 
При сега приключилото дело ставаше въпрос за въздействието на препарата върху околната среда и по-специално върху рибите и насекомите, но не и дали влияе на здравето на хората. Като пример за некоректна реклама от прокуратурата посочват твърдението, че препаратът не уврежда нищо друго, освен плевели, и не представлява опасност за здравето на диви животни.
 
Германският фармацевтичен концерн, който преди няколко години придоби американската компания-производител, вече е платил няколко милиарда долара за извънсъдебни споразумения по дела, в които ставаше дума за евентуални отражения на глифозата върху човешкото здраве. Исковете в Съединените щати бяха заведени от хора, заболели от рак, които смятат, че причинителят е именно хербицидът. Производителят отрича, а още през 2015 година Международната агенция за изследвания на раковите заболявания оцени веществото като "потенциално канцерогенно". На противоположното мнение е обаче Европейската агенция по безопасност на храните. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.