1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Честит празник на растителнозащитника!

Честит празник на растителнозащитника!

Международната организация за прехрана и земеделие ФAO обяви 2020 г. за година на растителното здраве

 За поредна година Аграрният университет в Пловдив е домакин на честването на празника, посветен на растителната защита. Събитието се отбелязва с конференция на тема „Растителното здраве – нови заплахи и превенция”.
 
Тази година се навършват 124 години от основаването на растителнозащитната дейност в България и 24 години от създаването на Българска асоциация растителна защита /БАРЗ/. 
На 16 януари през 1896 г. с Указ на княз Фердинанд е приет „Закон за мерките против филоксерата и за възстановяване на опустошените от нея лозя “. На същата дата през 2006 г. денят на растителнозащитника е честван за първи път.
 
Международната организация за прехрана и земеделие ФAO обяви 2020 г. за година на растителното здраве. С решение на Римската конвенция от 1951 година всички страни трябва да изградят държавна структура, отговаряща за растителната защита в страната.
„Защитата на растенията не е едностранен акт. Това е система от мероприятия и подготовка на такива специалисти в университети, които не са малко“, подчерта доц. д-р Петър Николов, председател на УС на БАРЗ.
Той допълни, че България е една от страните, който ежегодно повишават количеството на използваните пестициди, докато големите европейски държави го снижават с 20-30%. Това стимулирало мултинационалните големи производители да превземат пазара с всички средства и методи, непозволени в техните страни. Председателят на БАРЗ апелира за по-стриктно опазването на почвеното плодородие, което е от голяма важност за здравето на хората, използването на легални и одобрени за употреба пестициди, опазване на пчелите.
 
Автор: Диана Александрова


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.