1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. ЕК не наложи вето на австрийската забрана

ЕК не наложи вето на австрийската забрана

Австрия е първата държава в Европейския съюз, издала забрана за ползването на силно критикувания глифозат

Европейската комисия не наложи вето на австрийската забрана за употреба на хербицида глифозат. Решението на Виена да спре препарата се нуждаеше от съгласието на Брюксел, тъй като засяга международната търговия.

Австрия е първата държава в Европейския съюз, издала забрана за ползването на силно критикувания глифозат. На европейско ниво веществото има лиценз до края на 2022 година, затова Виена трябваше да докаже, че става дума за извънредно положение, при което може да наложи национална забрана.

От агроведомството във Виена съобщават, че Комисията не е спряла австрийската инициатива, но е изразила критика относно начина на действие. Според Брюксел Австрия е трябвало да представи за одобрение проектозакона, с който се въвежда забраната, а не вече гласувания от парламента текст. При сегашната ситуация има опасност от съдебни процеси, както и от наказателна процедура заради нарушаване на европейските регламенти.

За австрийските природозащитни организации решението на Комисията да не налага вето е голям успех. Те се надяват забраната да влезе в сила още от 1 януари. Компанията производител на глифозат обаче предупреди, че ще заведе дело срещу Виена. Какви алтернативи ще получат австрийските фермери и дали ще бъдат компенсирани по някакъв начин все още не е ясно.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.