1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Германските железници спират употребата на глифозат

Германските железници спират употребата на глифозат

Търсят се алтернативни начини за премахване на нежеланата растителност

До края на 2022 година германските държавни железници ще прекратят употребата на глифозат при поддръжката на релсовия път. Вместо това се търсят биохербициди, съобщават от централата.

Още в началото на ноември ръководството на железниците е изпратило писмо до транспортния министър, в което обявява намерението си да се откаже от препарати за унищожаване на плевели, които съдържат глифозат. Това каза министърът в отговор на запитване от групата на Зелените в Бундестага. В писмото се посочва, че през следващата година количеството глифозат ще бъде намалено наполовина като част от стратегията на железниците за опазване на околната среда и борба с климатичните промени.

През 2017-та компанията е използвала 67 тона хербициди с глифозат, а през миналата година значително по-малко, тъй като сушата не е позволила обилно развитие на бурени. За 2018-та количеството не надхвърля 1 килограм на километър релсов път.

В момента железниците тестват алтернативни методи за премахване на нежелана растителност, в това число гореща вода, електричество и ултравиолетова светлина.  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.