1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Без глифозат - повече оран?

Без глифозат - повече оран?

Йоахим Руквид с аргументи по темата

При забрана на хербициди, които съдържат глифозат стопаните ще трябва много по-често да орат земята, а това допринася за по-лесната ерозия на почвите. За това предупреди президента на Германския земеделски съюз Йоахим Руквид. 

На пресконференция по повод началото на жътвата във Федералната Република Руквид обясни, че фермерите в страната през последните 25 години са преминали към методи за обработка на почвите, които са по-щадящи и понякога дори изцяло изключват всякаква оран. На определени периоди това изисква прилагането на хербициди, за да се гарантират добри добиви, изтъкна той, напомняйки за тоталната забрана за ползването на глифозат, гласувана преди дни от австрийския парламент.

Ако Германия също забрани хербицида, това ще принуди стопаните отново да се върнат към плуга, което обаче противоречи на исканията от страна на обществото и политиката за повече екология и защита на климата в селското стопанство, смята Руквид.

По-честата оран ще наруши способността на почвите да задържат вода и ще ги направи по-чувствителни към ерозия. Според шефа на германските фермери не бива да се повтаря грешката, допусната със забраната на някои неоникотиноиди при отглеждането на рапица и захарно цвекло. При тези култури някои държави имат забрана, други пък нямат. Така се получава дисбаланс, който вреди на конкурентоспособността на фермерите в отделните страни.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.