1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Нов опит за забрана на глифозат в Австрия

Нов опит за забрана на глифозат в Австрия

Прилагането на веществото няма да е разрешено и в частни дворове, както и за хора, които нямат специално обучение

Нов опит за забрана на хербицидите, съдържащи глифозат, предприема австрийското правителство. В момента се обсъжда вариант, при който забраната да важи за частни дворове и градини, както и на обществени зелени площи, докато за фермерите ще има само малки ограничения.
 
Според Австрийската селскостопанска камара е предвидена забрана за ползване на глифозат на площи, до които достъп имат граждани и хора от рискови групи. Става дума за спортни площадки, паркове, басейни и плажове на открито, детски градини, гробища и други такива. Прилагането на веществото няма да е разрешено и в частни дворове, както и за хора, които нямат специално обучение.
 
В селското стопанство забраната ще важи само за пръскане непосредствено преди прибирането на реколтата, когато растенията са предвидени за производството на храни или фуражи.
Фермерските организации в Австрия са доволни от тези предложения и изтъкват, че напълно отговарят на европейското законодателство, което цели намаляване на риска за населението. В същото време се гарантира, че стопаните и в бъдеще ще разполагат с ефективен инструмент за борба с плевелите.
 
На противоположното мнение са природозащитниците. Според Грийнпийс обсъжданият вариант е несполучлив компромис, тъй като 90% от количествата глифозат, прилагани в страната, се падат на селското стопанство. Така правителството не зачита решението на парламента, който през 2019 година постанови тотална забрана. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.