1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Стопани от Добричка област се запознаха с актуалните нормативни изисквания при употребата на ПРЗ и торове

Стопани от Добричка област се запознаха с актуалните нормативни изисквания при употребата на ПРЗ и торове

Срещата беше организирана от НССЗ и ОДБХ

Земеделски стопани от Добричка област се запознаха с актуалните нормативни изисквания при употребата на продукти за растителна защита и торове. Срещата беше организирана от Националната служба за съвети в земеделието и Областната дирекция по безопасност на храните.

Списъкът с разрешените продукти, които земеделските производители могат да използват срещу болести, неприятели и плевели, се актуализира всяка година и може да бъде открит на сайта на БАБХ. Акцент по време на срещата беше поставен върху използването на законни, годни и легални пестициди.


На територията на Добричка област инспекторите на ОДБХ не са установили ползването на нелегални продукти за растителна защита. При констатиране и доказване чрез проби обаче фермерите търпят санкции:

Сериозна отговорност носи агрономът на дадено стопанство, който ръководи всяко третиране с пестициди. Затова подписът му в изискваните дневници е абсолютно задължителен.

Цяла Добричка област попада в нитратно уязвима зона и в тази връзка се извършват проверки по кръстосано съответствие, в които на произволен принцип влизат от най-дребните до най-едрите земеделски стопани. С цел опазване на почвата от нитрати е абсолютно забранено да се внасят азотни торове от 1 ноември до 25 февруари.


Подробности гледайте в новините на телевизия Агро ТВ.

Автор: Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.