1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Страните от Европейския съюз трябва да обединят усилия за борба с африканската чума по свинете

Страните от Европейския съюз трябва да обединят усилия за борба с африканската чума по свинете

За последните 4 години ЕС е инвестирал 50 милиона евро в борбата със заболяването

Страните от Европейския съюз трябва да обединят усилия за борба с африканската чума по свинете. За това призова здравният комисар Витенис Андриукайтис при срещата си с европейските министри на земеделието в Люксембург.

За последните 4 години Европейският съюз е инвестирал 50 милиона евро в борбата със заболяването, изтъкна комисарят и отхвърли повдигнатия от министри въпрос за повече пари от Брюксел. Андриукайтис напомни, че Комисията е предприела редица мерки, включващи координация на информационния поток и научни изследвания. Сега националните правителства трябва да засилят превенцията, вместо да очакват помощ от Европа, посочи той. За повече пари от Брюксел настояваха министрите от Полша, Гърция и Естония.

От датска страна поискаха Брюксел да играе по-голяма роля като координационен център за борбата с африканската чума. Министър Есбен Лунде предложи създаването на международна експертна група, която да се концентрира върху изграждането на огради по границите.

Андриукайтис обаче е скептичен относно загражденията. Подобни мерки се отразяват негативно върху други животински видове и тяхната миграция, смята комисарят.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.