1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. В САЩ осъдиха производителя на глифозат на 1,5 млрд. долара

В САЩ осъдиха производителя на глифозат на 1,5 млрд. долара

Само преди дни съдебните заседатели в Калифорния определиха сума от 332 милиона долара, които да се дадат на 57-годишен мъж с онкологично заболяване

Поредна съдебна загуба за фирмата-производител на глифозат в Съединените щати. На първа инстанция съдебните заседатели от щата Мисури решиха, че концернът трябва да заплати 1,5 милиарда долара на трима ищци, заболели от рак след дългогодишна употреба на хербицида. Производителят обяви, че ще обжалва присъдата.
 
Въпреки че фирмата отхвърля твърденията, че глифозатът причинява ракови заболявания, тя за четвърти път този месец беше осъдена да плати обезщетения на ищците. Само преди дни съдебните заседатели в Калифорния определиха сума от 332 милиона долара, които да се дадат на 57-годишен мъж с онкологично заболяване.
 
По време на делото в Мисури компанията аргументира, че съдът неправомерно е дал на ищците възможност в своите показания да изкривяват регулаторните и научните факти в своя полза. Било им е разрешено да твърдят, че по време на процедурите за нов лиценз в Европейския съюз и при оценката на Американската агенция за околна среда са били изказани притеснения относно сигурността. Адвокатите на компанията посочиха, че Европейската комисия миналата седмица удължи разрешителното с още 10 години, а Агенцията в САЩ продължава да е на мнение, че веществото не причинява рак.
 
В Съединените щати се водят няколко хиляди подобни дела. В някои от тях съдът оправда производителя, при други вече има влезли в сила присъди. По тях компанията е изплатила милиони долари обезщетение, а в някои случаи се стигна и до извънсъдебни споразумения. За да покрие тези разходи, компанията е заделила общо 16 милиарда долара.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.