1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Великобритания издаде извънредни разрешителни за неоникотиноиди

Великобритания издаде извънредни разрешителни за неоникотиноиди

Вирусът, който застрашава британските стопани, представлява сериозна заплаха

Броени дни след като Европейският съд в Люксембург отмени извънредните разрешителни за неоникотиноидите, правителството на Обединеното кралство за трета поредна година издаде такъв лиценз. През настоящата година фермерите в Англия ще могат да ползват пестицида тиаметоксам за третиране на посевния материал от захарно цвекло, тъй като съществува риск от вирусно заболяване на растенията.
 
Припомняме, че в началото на седмицата Европейският съд обяви, че предоставянето на спешни дерогации за изрично забранени семена, третирани с неоникотиноиди, не е в съответствие със законодателството на ЕС. Химически подобни на никотина, неоникотиноидите са насочени към насекоми и през последните години са подложени на критика, че допринасят за изчезването на пчелите, като нарушават тяхното чувство за ориентация, памет и начин на възпроизвеждане.
 
Вирусът, който застрашава британските стопани, представлява сериозна заплаха за цялата верига на производството на захар в Европа. Преди 3 години френските фермери загубиха една трета от реколтата си, след като достъпът до неоникотиноиди им беше забранен. 
 
Сега британското земеделско министерство обясни, че ще бъдат налице строги условия и че пестицидът ще се използва само, ако независимо моделиране прогнозира увеличение на разпространението на вируса с над 63 процента. Според министъра извънредният лиценз е „необходима мярка“ за защита на захарната индустрия на Острова.
 
В отговор британски екоорганизации заклеймиха решението на властите като пример за лицемерието на правителството на Обединеното кралство. Екоактивистите изтъкват, че този ход е в пълно противоречие с по-строгите цели за намаляване на пестицидите, зад които Обединеното кралство също застава. 
 
Великобритания не е голям производител на захарно цвекло, произвеждайки между 900 000 и 1,1 милиона тона захар на година. Тъй като това не е достатъчно, за да отговори на вътрешното търсене, страната внася сурова тръстикова захар за рафиниране от Бразилия и Белиз, както и бяла захар от ЕС и други доставчици. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.