1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Стела Кириакидис: Генната ножица не е опасна

Стела Кириакидис: Генната ножица не е опасна

Изказването идва след края на общественото обсъждане относно новите технологии за селекция на селскостопанските култури

Европейската комисия няма да прави компромиси относно безопасността на продуктите, когато става дума за новите методи за генно инженерство. Това заяви комисар Стела Кириакидис, която отговаря за здравеопазването.
 
В същото време Кириакидис е убедена, че иновациите са необходими, за да може Европа да се справи с проблемите на екологията и климата. Според нея новите технологии като генна ножица, могат да бъдат важен елемент от Зелената сделка, но трябва да бъдат регулирани с изцяло нов закон. По думите й неглижирането на темата или нейното забавяне ще се окажат фатални и тези възможности не бива да се пропиляват.
 
Изказването на Кириакидис идва след края на общественото обсъждане относно новите технологии за селекция на селскостопанските култури. Тя изтъкна, че Комисията взима на сериозно всички критики и няма да допусне здравето на гражданите да бъде застрашено. Целта е да се създадат нови сортове, които са устойчиви на променените климатични условия, както и на такива, които не изискват толкова много препарати за растителна защита. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.