1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Европейският съюз планира разследване на закона за възобновяемата енергия в Германия

Европейският съюз планира разследване на закона за възобновяемата енергия в Германия

Изключенията за някои фирми от таксите за нарушения на енергопотребителите нарушават правилата за конкуренция

Европейският съюз планира разследване на закона за възобновяемата енергия в Германия поради опасения, че изключенията за някои фирми от таксите за нарушения на енергопотребителите нарушават правилата за конкуренция, съобщи Ройтерс,позовавайки се на немското списание Spiegel.

Без да цитира източници, Spiegel посочва, че адвокатите в Брюксел разглеждат закона, който осигурява рамката за развитие на възобновяемата енергия в Германия. Еврокомисарят Хоакин Алмуния смята, че законът може би нарушава правилата на ЕС.

Комисията ще започне процедура в сряда, според него. Официалните лица от ЕС критикуват нормата, защото прави изключения за някои енергоемки компании в Германия, съобщава списанието, добавяйки, че това може да доведе фирмите да се окажат задължени да плащат милиони евро със задна дата, пише greentech.bg.

Канцлерът Ангела Меркел заяви в телевизионно интервю, че Брюксел е повдигнал въпроса за закона за енергията от възобновяеми източници в Германия и потвърди намерението си да направи промени в него, ако бъде преизбрана на изборите септември.

Законът първоначално е написан преди повече от десет години – много преди Меркел да встъпи в длъжност. Щедрите стимули, предлагани на производителите на възобновяема енергия, доведоха до бум в сектора, особено при фотоволтаиката, и макар че Меркел направи малки променени при част от субсидиите, съпротивата от федералните провинции на Германия й попречи да направи цялостна промяна.  ”Спешно се нуждаем от изменение на закона за възобновяемата енергия,“ каза Меркел по канала ARD.  По думите й, „има дори и критични въпроси от Брюксел“. Канцлерът призова немските федерални провинции да си сътрудничат относно промените, които – както тя вече заяви по-рано – ще включват обуздаване на възобновяемите субсидии.

Дебатът за цената на енергийния преход и цените на енергията може да се превърне в проблем на изборите. Меркел постави амбициозни цели пред Германия, решена да се откаже от изкопаемите горива, постепенно да загърби ядрената енергия и изцяло да премине към възобновяеми източници на енергия – но това е скъпо начинание. Домакинства плащат за субсидиите за производителите на възобновяема енергия и са остро засегнати от рязкото поскъпване на тока през последните няколко години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.