1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Агритехника – изложение номер едно за земеделски машини и оборудване

Агритехника – изложение номер едно за земеделски машини и оборудване

Среща на световния агробизнес - от 10 до 16 ноември 2019 в Хановер

Поредната Агритехника се фокусира върху земеделието днес и утре, събирайки най-престижните компании в бранша, които чертаят тенденциите и бъдещето за устойчиво и печелившо земеделие по света.

От 10 до 16 ноември в Хановер на площ от 40 хектара се представят повече от 2 750 изложители от 51 страни, като очакванията са световното изложение да посрещне повече от 400 000 посетители - фермери и предприемачи от цял свят, които търсят нови и иновативни решения за своя бизнес. Изложението им предлага решения за земеделско производство в синхрон с опазването на околната среда и биоразнообразието, постигане на устойчивост и хранителна сигурност.

60% са участниците извън Германия. Най-много са изложителите от Италия, водеща държава в производството на машини и оборудване на земеделие. След нея по брой участници се нареждат Китай, Турция, Холандия, Франция, Индия, Испания и много други. Компаниите показват последните си технически решения, нови продукти и ноу-хау, създадени с цел подобряване на ефективността в земеделските стопанства.

Нивото на развитие на иновациите в този сектор е по-бързо от всякога. Общо 291 иновации от 148 компании от 24 държави участваха за големите награди на DLG, като бяха раздадени един златен и 39 сребърни медали.

Тази година мотото на събитието е „Глобално фермерство – локална отговорност“, като ще даде отговор на въпроса как да се произвежда достатъчно храна за нарастващото световно население, с по-малко въздействие върху околната среда.

Интересен акцент в събитието е, че ще се проведе Ден на младия фермер, който ще привлече над 20 000 млади хора – студенти и млади предприемачи, които ще участват в техническа програма и обмяна на опит, като ще получат повече знания за ефективно управление на бъдещите предизвикателства и тенденции в земеделието. Водещи експерти ще разкажат за възможностите за осигуряване на заетост и предприемачески идеи за развитие на бизнес. Нарастващият интерес към фермерския бизнес се дължи на все по-голямата важност на този сектор в световен мащаб, още повече, че тенденциите са той да бъде все по-добре технически и технологично обезпечено.

„Умното фермерство“ е на дневен ред чрез все по-застъпената и развиваща се дигитализация - като съхранение на данни и информационни анализи с цел вземане на оптимални решения. Сензорно контролирани автоматизирани процеси са на разположение с цел подобряване на конкурентоспобността, оптимизиране на производствените системи, увеличаване на добивите.

Представени са повече от 70 нови и в процес на разработка дигитални решения – като например прецизни системи за измерване на реколтата или сателитни оптимизиращи пасищни системи. Използвайки ги, с нарастваща прецизност могат да бъдат прогнозирани статусът на торене и очакваните добиви и това може да окаже влияние върху вземането на решения по цялата производствена верига.

И още: Интелигентни почвени сензори, автоматизирани метеорологични станции с мултисензорни характеристики, както и сателитно анализиране на нуждите от растителнозащитни пръскания. И не на последно място - повече системи за безопасност при работа с машините във фермата и на полето.

Внедряването на тези технически постижения естествено струва пари, като допълнителните разходи са от 15 до 40%, посочват организаторите на събитието DLG, допълвайки, че тези инвестиции се изплащат, а резултатите са дългосрочни, повлияни от пестенето на време, гориво, препарати, торове, вода и други ресурси.

Един от важните акценти на Агритехника 2019 е опазване на реколтата и околната среда или как да се произвежда висококачествена храна с ниски разходи и в същото време да се намали негативното влияние върху биоразнообразието, климата, почвата и водните ресурси. Какво предлагат компаниите - защита на почвата чрез адаптиращи се системи за торене и обработка, подобряване на растителната защита чрез използването на прогнозиращи модели и алтернативни методи за приложение, технологии за торене без загуби и за намаляване на вредните емисии. Също така - намаляване на консумацията на енергия чрез дигитално управление на машините и иновативни системи за напояване.

Все по-актуални стават почвообработващите машини за механичен контрол на плевелите, които могат да бъдат управлявани от камери. Компаниите предлагат още: системи за управление на документацията; автоматизирано записване на работата на полето; онлайн платформа за споделяне на информация; модерни инструменти за трансфериране на знания; технология за селективно приложение на хербициди; автономни роботи за работа на полето; комбайни, които при процеса на прибиране на реколтата я анализират; онлайн портал за напояване; анализи на почвата; системи за оптимизирано ползване на вода за напояване.

Какви са тенденциите при самоходната техника: производителите на двигатели вече се съобразяват с изискването на въвеждане на Stage V за отработените газове, както и инвестират в технологии за намален разход на гориво.

И още – на Агритехника се представят прототипи на трактори, работещи с алтернативни горива, напълно електрически трактори, акцентира се на верижни ходови части на тежките машини с цел защита на почвата. Трендовете са за все по-широко използване на дигитални технологии при тракторите – като телеметрични системи за автоматично дистанционно събиране и анализ на информация, дистанционна диагностика на машините.

Дигиталните компоненти са вече стандарт за много земеделски машини, които помагат да се подобри производителността и прецизността.

Дори със сегашната несигурна ситуация в земеделието, с оглед на добри и не толкова добри реколти в страните от Европа, 38 процента от френските, 59 процента от холандските и 71 процента от руските фермери заявяват, че планират нови инвестиции.

43 процента от германските фермери имат намерение също да инвестират в следващите 12 месеца.

Фермери от Германия, Франция и Русия желаят да оборудват стопанствата си най-вече с техника за обработка на почвата, като тенденцията е да се търсят машини за механично отстраняване на плевелите. Холандските фермери пък насочват внимание към технологично оборудване за растителна защита. Руските, както и германските фермери, имат интерес към закупуване на трактори и комбайни, както и на торачки и техника за растителна защита.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.