1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Нови концепции за почвообработка от Lemken

Нови концепции за почвообработка от Lemken

Иновации при плуговете, дисковите брани и стърнищните култиватори на Агритехника 2019

Позната като специалист при почвообработващата техника, компанията Lemken не изневери на стила си да представи на Агритехника 2019 нови решения и технологични концепции, в отговор на нарастващите изисквания на фермерите и променящите се климатични условия.

Новият обръщателен плуг Juwel 10, подходящ за трактори до 400 к.с., е с голяма обръщателна ос отпред със 130 мм диаметър. Рамата е 160 х 160 мм х 10 мм. Това е най-големият прикачен плуг със 7 плужни тела. Разполага с терминал, с който може да се намали броят на използваните хидравлични изводи – от кабината на трактора може да се избере една от три опции и да се активира. IQBlueconnect системата дава възможност чрез сигнал от GPS да се задава автоматично работният захват. Това е първата стъпка към автоматизиране на механична машина каквато е плугът. Всеки един плуг, който притежава хидравлично регулиране на захвата, може да бъде дооборудван с IQBlueconnect.

Lemken

На Агритехника 2019 бяха показани актуални технологии от придобитата миналата година от Lemken холандска компания Steketee, специализирана в производството на машини за механично отстраняване на плевелите при редови култури чрез използването на единствената на пазара камера, която разпознава целия цветен диапазон и регулира автоматично работните секции на култиватора.

Работните ширини на машините са в широк диапазон до 16 реда. Един от представените експонати на Агритехника е с работна ширина 12 м, с променлива ширина на редовете на обработка, оборудван със система за автоматично водене чрез IC-light система.

За първи път Lemken представи хибриден стърнищен култиватор. Експонатът се казва Koralin, 8,4 м. Той се състои от дискова батарея, работни органи и валяци, които да уплътнят обработената почва.

От какво е породена необходимостта на тази нова концепция? В сухи години работата с плуг става все по-трудна и клиентите имат нужда от машини, които могат да извършват плитка обработка, от гледна точка на това малко или много да се съхрани влагата в почвата и да се вкарат растителните остатъци в нея, за да се използват за тор. Работната дълбочина е между 15 и 30 см. При дисковата батарея ние стъпваме на една много позната основа – дисковите брани LemkenHeliodor, които са с диаметър на диска 510 мм. Но тук, като концепция, ъгълът на влизане на почвата ще бъде малко по-прав, защото не искаме да гоним максималния ефект на смесване на почвата, а по-скоро търсим ефекта на нарязване на почвата, която да се подаде към втория ред работни органи и най-накрая да бъде уплътнена от валяците.

Николай Колев представи и новия модел дискова брана Rubin 10 и обясни с какво той превъзхожда предходния модел Rubin 9. „От началото на 2000 година започнахме производството и продажбата на дискова брана Rubin 9.

За този период бяха произведени и продадени на 20 000 бр. дискови брани. Целият този опит беше използван при създаването на новия модел Rubin 10. При Rubin 9 дисковите батареи бяха две, като имаше асиметрична подредба на дисковете. А в момента следваме така наречената симетрична подредба на дисковете. При Rubin 9 размерът на дисковете е 620 мм, а сега вече е 645 мм. И още: Предлагаме на нашите клиенти функционалността на хидравличното определяне на дълбочината. В предходния модел Rubin 9 дълбочината се определяше от валяците спрямо система, докато тук имаме хидравлично определяне на дълбочината, което е изключително удобство, защото всеки един клиент по време на работа може да промени от кабината своята работна дълбочина - от по-плитко към по-дълбоко и обратно. Много важна функция обаче е, че от левия и от десния край имаме два хидравлични цилиндъра, които постоянно комуникират с хидравликата, като тук имаме така наречената функция Masterslave. Това означава, че тази функция предава или отнема усилия от хидравличния цилиндър там, където е необходимо. Това предразполага валяците да копират терена много добре и да уплътнят почвата, като направят навсякъде една абсолютно еднаква и равномерна обработка.

Работните широчини на Rubin 10 започват от 2,5 м и достигат до 7 метра. За първи път ние предлагаме на нашите клиенти саморегулираща се система за сламоразпръскване по време на работа с дисковата брана на полето. Как работи на практика? Системата, когато събере достатъчноколичество слама, отпуска автоматично хидравликата и се подава количеството събрана слама, което се нарязва и инкорпорира в почвата от дисковата батарея.

Какво още е интересно при дисковата брана Rubin 10?

Това е новата система за автоматична защита. Сега имаме система, която предлага възможността държачът на диска, когато има камък, да се вдига автоматично нагоре и така избягваме удари по рамата на дисковата брана. Това е много добра защита, която работи перфектно в тежки условия и позволява на клиентите да спестят всякакви допълнителни разходи при нараняванена дисковата батарeя на самата машина.

И още едно интересно решение при Rubin 10 - така нареченият гребен, който влиза в контакт с почвата. Този гребен изравнява допълнително почвата, която се подава от дисковете към задните валяци. При него взехме едно простичко решение, заимствайки от модела Rubin 12, и това е неговото механично регулиране във височина, което е изключително просто и лесно да се направи. Това е нещо, което голяма част от конкуренцията все още не го предлага, а ние го предлагаме на нашите клиенти като стандартно оборудване от следващата година.“

 

Lemken

 

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.