1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. 78% от британците са против индустриалното животновъдство

78% от британците са против индустриалното животновъдство

Методи, при които животните страдат, не бива да се толерират

Повечето британци са против използването на жестоки методи за отглеждане на животни с цел производство на евтина храна. Това показва допитване, проведено през декември по поръчка на природозащитната организация "Отворени клетки".
 
Резултатите от анкетата са повече от показателни. 78% от запитаните са на мнение, че методи, при които животните страдат, не бива да се толерират. Като такива се считат например скоростното угояване на пилета, които днес растат с 400% по-бързо, отколкото преди 70 години и така достигат кланично тегло за само 35 дни, както и държането на голям брой животни в затворени помещения през целия им живот.
 
Проучването е проведено, за да установи как британците съпоставят хуманното отношение към животните спрямо желанието да купуват евтина храна. На Острова се смята, че по-високите цени на хранителните стоки са основната пречка пред подобряването на условията в животновъдните ферми. Затова и повечето стопани прибягват към интензивни методи, насочени към минимизиране на разходите и съответно по-ниски крайни цени за потребителите.
 
През последните години редица журналистически разследвания разкриха, че във Великобритания страданията на животните са ежедневие, което противоречи на високите стандарти, с които се хвалят големите търговски вериги и преработвателни компании. Статистиката показва, че 70% от животните в Обединеното кралство се отглеждат в индустриални стопанства.  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.