1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Асоциацията на месопреработвателите в България навърши 25 години

Асоциацията на месопреработвателите в България навърши 25 години

Браншът обединява 70% от пазара на месо и месни продукти у нас

Асоциацията на месопрерабовтателите в България навърши 25 години от създаването си. Екипът и членове от цялата страна се събраха в София на градинско парти с барбекю от български производители и преработватели. Браншовата структура е основана през месец юли на 1994 г. във Велико Търново от 34 фирми учредителки. Сега компаниите членки наброяват над 100, които държат 70% от пазара на месо и месни продукти у нас.

В асоциацията членуват от най-малките до най-големите компании. За да отговори на изискванията и нуждите на колегите си, Асоциацията създаде свой Експертен съвет, който разглежда всички технически и технологични въпроси, свързани с месния бранш, разказа Светла Чамова, изпълнителен директор на АМБ. По думите й хубавото е бранша е, че Асоциацията е единствената в сектора у нас. А за да бъде една асоциация успешна е нужен добър офис екип, каза Чамова. Тяхната основна работа е свързана със законодателството в сектора, контрола на производството и защита на интересите на членовете. Въпреки че не са малко и са конкуренти на пазара компаниите в месния бранш са приятели, казват браншовиците.

2019 г. се оказва една от най-трудните години, каза Атанас Урджанов, председател на АМБ. По думите му основните предизвикателства са свързани с кризата с aфриканската чума по свинете в света, недостига на суровина, заради заболяването в Китай. Това принуди месопреработвателите да вдигнат цените и вероятно ще има едно покачване.

Кирил Вътев, месопреработвател и дългогодишен член на Асоциация на месопреработвателите в България каза, че голямо предизвикателство е промяната на нормативната уредба. Според него е пълно с противоречия, които затрудняват работата на бизнеса – „изпълняваш един закон, в същото време, според друг закон си в нарушение”, каза Вътев. И една от главните роли на Асоциацията е да поправят тези противоречия, да предлагат решения.

Тази година за първи път по време на 11-тото Националното изложение по животновъдство в Сливен на 11 и 12 октомври Асоциацията организира надпревара за майстор месар. Надпреварата има за цел събере на едно място най-добрите обезкоствачи и кулинари у нас. Те ще премерят сили в бързото и качествено обезкостяване на говеждо, свинско, агнешко и птиче месо, а победителите ще представят България в Световното първенство по транжиране в американския град Сакраменто, Калифорния.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.