1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Австралия запазва забраната за износ на живи овце

Австралия запазва забраната за износ на живи овце

Овцевъдите не са доволни

Избраното през миналата година лейбъристко правителство на Австралия не се отказва от намерението си да забрани износа на живи овце, като изтъква защитата на животните. Земеделският министър Мъри Уот увери засегнатите фермери, че прекратяването на експорта ще бъде контролиран процес, който да им позволи да продължат своята дейност.
 
При среща с животновъди от Северните територии Уот поясни, че правителството не приема идеята на някои групи в обществото износът да бъде прекратен от днес за утре. Министърът е наясно, че мярката ще има сериозни последствия за много хора, но няма да означава край на овцевъдството в страната.
 
Той увери стопаните, че новото правителство, както и предишното, работи усилено по създаването на нови пазари за австралийското овче месо, като е получило достъп до Великобритания и Индия. В най-скоро време ще започне и експортът към Европейския съюз.
 
Уот успокои и говедовъдите, че в обозримо бъдеще не ги очаква забрана за износ на живи животни. Според него има голяма разлика между експорта на овце и на говеда, като при говедата смъртността по време на транспорта е по-ниска. Освен това икономическото значение на говедата за Австралия е по-голямо.
Овцевъдите не са доволни и смятат, че прекратяването на търговията с живи животни само ще засили позициите на онези, които са не само против експорта, но и настояват за спиране на животновъдството като цяло. Стопаните се питат кой ли сектор ще е следващият, засегнат от ограничения, и дали и в Австралия ще бъдат забранени торовете и глифозата. Според тях със забраната за износ на живи животни правителството е прекрачило червената линия. Фермерите обвиняват властите, че се вслушват само в противниците на животновъдството, но не обръщат внимание на положителните промени, постигнати от страна на производителите. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.