1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Бразилия със стратегически план срещу класическата свинска чума

Бразилия със стратегически план срещу класическата свинска чума

Министерството на земеделието на Бразилия започна да прилага Стратегическия план за ликвидиране на класическата чума по свинете в Бразилия

Планът има за цел да изкорени болестта в 11 все още засегнати области на страната. Тези райони представляват приблизително 50% от територията на Бразилия, където се намира около 18% от националното свиневъдство, с повече от 300 000 селски стопанства за отглеждане на прасета.

Планът за ликвидиране изисква прилагането на 36 мерки, като първите стъпки са насочени към увеличаване на надзора.

Според директора на Департамента по здравеопазване на животните Джералдо Мораес, за да бъде успешен стратегическият план, е необходимо да се даде приоритет и ефективно включване на публичния и частния сектор с ясни дефиниции на ангажиментите, ролите и отговорностите при наблюдението и оценката на неговото изпълнение.

Състояние на класическата чума по свинете

От октомври 2018 г. досега има 67 огнища на болестта в засегнатата зона в областите Сера (49), Пиауи (16) и Алагоас (2). Общо 1116 914 долара ще бъдат изплатени за компенсиране на 671 производители на свине и покриване на разходите за ограничаване на огнищата. Избити са общо 7 414 животни и са изследвани 2 906 стопанства. Общият брой животни за този район е приблизително 5 милиона.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.