1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Дезинфекцията на промишлените стопанства да се извършва от ветеринарни специалисти

Дезинфекцията на промишлените стопанства да се извършва от ветеринарни специалисти

Това предвиждат промени в Наредбата, която е публикувана за обществено обсъждане

Само лицензирани ветеринарни лекари ще дезинфекцират свинекомплексите, птицефермите и люпилните за птици. Това предвиждат промени в Наредбата, която е публикувана за обществено обсъждане. До промените се стигна заради постоянния епизоотичен риск в животновъдните стопанства. 

Предвижда се специалистите, извършващи дейностите по дезинфекция, дезинсекция и дератизация на животновъдните обекти да бъдат ветеринарни лекари с образователно - квалифиционна степен магистър по специалността Ветеринарна медицина.

До момента указаните мероприятия се извършваха от фирми, оторизирани от здравното министерство. Предложението за промяна в установения ред е направено от Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България, Асоциацията на свиневъдите в България и Съюза на птицевъдите в България. Главният им довод е свързан с наложителното спазване на високо ниво на биосигурност в обектите. Това е в пряка връзка с прекратяването на разпространението на икономически значимите заболявания, сред които инфлуенца по птиците и aфриканска чума по свинете.

Сред промените е и разработването на специални програми за засилване на биосигурността и дезинфекцията в животновъдните обекти. Предвижда се новите програми да бъдат одобрени от министрите на земеделието и на здравеопазването, както и от Българската агенция по безопасност на храните.

 

 Автор: Елена Дочева

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.