1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Ексклузивно: Европейската гражданска инициатива за прекратяване на тестовете върху животни е валидирана с над 1,2 милиона подписа

Ексклузивно: Европейската гражданска инициатива за прекратяване на тестовете върху животни е валидирана с над 1,2 милиона подписа

Проверката за валидността на подписите официално приключи във всички страни членки на ЕС

Подписана, подпечатана и връчена! Европейската гражданска инициатива (ЕГИ) „За козметика без жестокост – ангажимент за Европа без тестване върху животни“ разби изискването за събиране на минимум 1 милион валидни подписа – достигайки над 1,2 милиона изявления за подкрепа на Инициативата от европейските граждани.

В България петицията беше подкрепена от над 54 000 души, както и от редица известни личности, сред които Силвена Роу, Маги Джанаварова, Силвия Павлова, Орлин Павлов, Асен Блатечки, Оливера Дарко, Венци Венц, Биляна Йотовска, Дамян Илиев - Дзами, Жасмин Маджид и други.


 
Проверката за валидността на подписите официално приключи във всички страни членки на ЕС. Сега Европейската комисия трябва да се срещне с участниците в кампанията и да отговори на тревогите на гражданите. Въпреки че нови безопасни технологии заместващи използването на животни се разработват по-бързо от всякога, над 10 милиона животни страдат при експерименти в ЕС всяка година. Ето защо именно сега е времето за промяна.

“Крайно време е всички Европейските институции да се вслушат в призива на гражданите на страните от ЕС, които желаят края на жестоките тестове върху животни. В днешно време има все повече алтернативи на използването на лабораторни животни, които ни дават по-надеждни, бързи и сигурни резултати. Ако фокусът ни е към използването и разработването на алтернативи на животните за експерименти, няма да се налага повече милиони животни като мишки, риби, морски свинчета, зайци, котки, кучета и маймуни да страдат
Радваме се, че инициативата получи толкова силна подкрепя и от хората в България, както и от всички страни в ЕС. ”, каза Владимир Нгуйен от организация за защита на животните “КАЖИ”, която активно участва в събирането на подписи и разпостранение на инициативата.
 
Посланието на гражданите никога не е било по-ясно или по-съответстващо си с гласовете на учените, индустрията, неправителствените организации и политиците. Всеки разбира, че планът за постепенно премахване на опитите с животни е печеливша позиция за хората, другите животни и околната среда. Сега Комисията трябва да се вслуша в гражданите и най-накрая да направи така, че това да се случи“, сподели Аня Хазекамп, член на Европейския парламент от Левицата.


Веднага след новината за валидиране на подписите от инициативата подкрепа изразиха също и членове на други групи в Европейския парламент сред които Тили Мец (Зелените – Европейски свободен алианс), Сирпа Пиетикайнен (Европейската народна партия) и Нилс Фулсанг (Прогресивен алианс на социалистите и демократите).

Трите основни искания на ЕГИ са за строго прилагане на забраната на ЕС за тестване върху животни за козметични съставки, пълен преход към методи без животни за тестове за химическа безопасност и ангажиране с план за постепенно премахване на всички експерименти върху животни.
 
Стартирала през август 2021 г. от Cruelty Free Europe, Eurogroup for Animals, Европейската коалиция за прекратяване на експериментите с животни“ и „ПЕТА“,  ЕГИ беше подкрепена от глобалните компании за красота и лична хигиена The Body Shop, Dove, u Lush  и активно популяризирана от коалиция от групи и активисти от всяко кътче на Европа.
 
Никоя друга ЕГИ не е получавала такова ниво на подкрепа в толкова много различни страни. За да бъде успешна, ЕГИ трябва да събере най-малко 1 милион валидни подписа и трябва да премине минимален праг според населението в поне седем различни държави от ЕС. Тази инициатива премина минималния праг в 22 различни държави, демонстрирайки пълна европейска подкрепа за прекратяване на тестовете върху животни.




 

 

  • Европейската гражданска инициатива за край на тестването върху животни (ЕГИ) обедини мрежа от неправителствени организации и мултинационални компании в цяла Европа. Това е първият път в историята, когато толкова много европейски организации се събират, за да помогнат на животните в лаборатории.
  • След подаването на информацията за подписите и вътрешните проверки от Комисията, броят на валидираните подписи за всяка държава ще бъде актуализиран и показан тук.
  • След като валидираните подписи са получени, представители на Комисията ще се срещнат с организаторите на ЕГИ, за да могат да обяснят подробно въпросите, повдигнати в тяхната инициатива. Инициативата ще бъде подложена и на публично изслушване в Европейския парламент, преди Комисията да даде официален отговор.
  • За повече информация относно европейските граждански инициативи вижте Информационни фишове за Европейска гражданска инициатива на уебсайта на Европейския парламент.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.