1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. FEI наложи допълнително удължаване на спирането на всички международни събития в континентална Европа до 11 април 2021 г.

FEI наложи допълнително удължаване на спирането на всички международни събития в континентална Европа до 11 април 2021 г.

Tова решение бе взето единодушно на спешно заседание на Изпълнителния съвет на Международната конна федерация

Поради продължаващото огнище на неврологичната форма на вируса на конски херпес (EHV-1) Международната конна федерация - FEI обяви общо 28-дневно спиране на спортни събития до 11 април т.г
Целта на предприетите мерки е да се сведе до минимум по-нататъшното разпространение на агресивния щам на вируса и това решение бе взето единодушно на спешно заседание на Изпълнителния съвет на FEI. Блокирането засяга всички FEI дисциплини. Решението се основава на подробна научна оценка на риска, проведена от водещия световен епидемиолог д-р Ричард Нютон.
"EHV вече е причинил смъртта на 12 коня в Европа, но цялата еврообщност трябва да бъде нащрек и да наблюдава конете си. Настоятелно призоваваме всички европейски спортисти от FEI да избягват пътувания с конете си по време на това продължително спиране, тъй като пътуването е рисков фактор" поясняват от ветеринарния отдел на FEI.
Удълженото блокиране се прилага за всички държави, които имат международни планирани събития в периода до 11 април - Австрия, Белгия, Испания, Естония, Франция, Германия, Италия, Холандия, Полша, Португалия и Швеция. FEI силно препоръчва, не само на посочените държави, но и на всички национални федерации в Европа да отменят националните си събития, за да минимизират движението на коне.
Това стопиране на състезанията, автоматично означава и отмяна на финалите на FEI World Cup™ за втора поредна година след загубата на финалите през 2020 г. в Лас Вегас (САЩ) от пандемията Covid-19. Финалите на Longines FEI Jumping World Cup ™ и FEI Dressage World Cup ™ Final трябваше да се проведат в Гьотеборг (SWE) от 31 март до 4 април 2021 година.
 
Работата по идентифицирането на генното секвениране на този щам на вируса вече е в ход и FEI продължава да наблюдава еволюцията на вируса, чрез създадена работната група за ветеринарна епидемиология на FEI. Групата се състои от водещи световни специалисти по EHV, ветеринарен директор на FEI и старши ветеринарен съветник на FEI, подкрепени от председателя на ветеринарния комитет на FEI. Доклади и препоръки от тази група се публикуват всекидневно на сайта на FEI.
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.