1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Фермерите в САЩ са против съдебното решение за кланиците

Фермерите в САЩ са против съдебното решение за кланиците

Свиневъдите в Съединените щати се изправиха срещу решението на федерален съд, според което от началото на юли кланиците трябва да намалят скоростта на поточните си линии. Мярката е постановена заради опасения за здравето на работниците и налага за един час да не се обработват повече от 1106 свине.
 
Според Северноамериканския институт за месото, браншова организация на месопреработвателите, по-бавната скорост на поточните линии ще намали капацитета на кланиците с по 80 хиляди животни на седмица. Това означава по-големи разходи и съответно по-малки печалби за фермерите.
На подобно мнение са и от Националното сдружение на свиневъдите, от където очакват "катастрофални последствия" за бранша, ако съдебното решение се осъществи на практик. Изчисления на сдружението показват, че при по-бавната обработка на свинете фермерите само за тази година ще загубят повече от 80 милиона долара.
 
"Производството на свинско месо в САЩ се характеризира със силна конкуренция, иновации и ефективност. С подписа си един съдия влоши ситуацията за много свиневъди, а от решението ще бъдат засегнати най-вече по-малките стопанства", се казва в изявление на сдружението.
Освен за фермерите, негативни последствия ще има и за кланиците, предупреждават експерти. При по-бавна скорост на поточните линии фирмите ще имат по-малко производство, което ще ги принуди да уволнят част от своите работници.
Затова от Националното сдружение на свиневъдите призоваха земеделското министерство във Вашингтон да обжалва присъдата и да поиска отлагане на прилагането й, докато тече процедурата по обжалването. Освен това ведомството трябва да провери дали модерните кланици могат да работят на по-големи обороти, без това да застрашава здравето на служителите. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.